Zo creƫerde Provincie Utrecht een moment van rust en bezinning.

Publicatie

8 december, 2022

Leesduur

5 min

In december 2022 hebben we een teamdag mogen organiseren voor een team Projectleiders Landelijk Gebied van de Provincie Utrecht. In de drukke decembermaand gunden de teamleiders het team een moment van rust en bezinning. Om die reden hebben ze Club Groeneveld benaderd en is er een bosbad sessie georganiseerd op onze locatie in Maarssen. Lees hier de ervaring van Hans Mertens en Bas van der Schalie van de Provincie Utrecht.

December: een drukke maand waarin behoefte aan rust en bezinning is terwijl er nog zoveel te doen is

"December is een maand van reflecteren en vooruit kijken. Wat wil je loslaten, en wat wil je meenemen het nieuwe jaar in? Helaas haalt de werkelijkheid ons nogal eens in en verandert december in een maand van rennen en vliegen, waarin zoveel mogelijk moet worden afgerond voor het nieuwe jaar. Omdat we het team ook een moment van rust en bezinning gunnen hebben wij Club Groeneveld benaderd om een bosbad sessie te organiseren voor het Team Projectleiders in het Landelijk Gebied van de Provincie Utrecht."

"Omdat we het team ook een moment van rust en bezinning gunnen hebben wij Club Groeneveld benaderd om een bosbad sessie te organiseren"

Hans Mertens & Bas van der Schalie

Ontspanning door bosbaden

"Een Bosbad is een uit Japan overgewaaide praktijk waarbij je vertraagt en verstilt in het bos. Daar heet het Shinrin-Yoku, wat we kunnen vertalen als: "Ontspanning die ontstaat door je onder te dompelen in de atmosfeer van het bos." Samen of alleen. Zo introduceerde Beitske Bouwman het bosbaden. Ook vertelde ze dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verblijven in de natuur je cortisolniveau (het stresshormoon) substantieel naar beneden brengt. Dat resultaat is al zichtbaar na 45 minuten. Met die kennis gingen wij met het team de bossen in rondom Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Een prachtige plek, waarbij onze zintuigen centraal stonden in de sessie."

"Met die kennis gingen wij met het team de bossen in rondom Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Een prachtige plek, waarbij onze zintuigen centraal stonden in de sessie"

"We mochten het bos helder zien met de ogen. Daarna de verschillende mossen, bladeren en schorsen ruiken en proeven. En tot slot de geluiden in het bos ervaren met ondersteunende meditatie oefeningen. Ondanks, of misschien wel juist dankzij de regen, een bijzondere middag."

Inspiratie en het ritme van de seizoenen

"We sloten de middag af met een thee ceremonie om op te warmen en weer even te kunnen landen. Daarna kregen we een tekst mee ter overdenking. Een tekst over het ritme van de seizoenen, de rol van de maand december binnen het jaarlijkse groeiproces en om te laten gebeuren wat het leven wil dat er gebeurt. Genoeg inspiratie voor het team om mee te nemen richting het einde van 2022 en de feestdagen!"

Namens de Provincie Utrecht: Hans Mertens en Bas van der Schalie

Club Groeneveld op maat

Ook een teamdag organiseren?

Wil je met jouw team of organisatie de diepte in? Bekijk in welke vorm wij jouw organisatie kunnen verrijken met betekenisvolle en verdiepende programmaā€™s.

Ontdek de mogelijkheden

Club Groeneveld op maat

Wil je deelnemen met jouw team of organisatie? Laat het ons weten. Dan gaan we na in welke vorm Club Groeneveld op maat jouw organisatie kan verrijken.

Neem contact op
Nieuw hier?