Het natuurlijk ritme - Juni 2024

Marcel Tjepkema

Publicatie

012.06.2024

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand juni. In “onze” indeling loopt de maand juni van ongeveer 4 juni tot ongeveer 4 juli. Het is een bijzondere periode, omdat 21 juni een belangrijk omslagpunt in het jaar is. Als je energetisch naar de jaarindeling kijkt, dan kun je namelijk zeggen dat 21 juni het hoogtepunt van de zomer is en niet de start. Het is de langste dag van het jaar, wat onder meer betekent dat de naar buiten gerichte energie, de energie van opkomen, bloei en expansie maximaal is. Na 21 juni vindt er een omslag plaats. Je leest er meer over in deze longread.

Liever luisteren? Onderaan deze longread vind je de podcast.

Hoogtepunt

Het feit dat 21 juni energetisch het hoogtepunt van de zomerfase is, zegt iets over de fase waarin we zitten. Na juni gaan we richting het tweede deel van het jaar. Het eerste deel van het jaar begon in januari. In de maanden januari tot en met juni heeft zich een bepaalde potentie en kracht opgebouwd. Die kwam als het ware van onderaf uit de aarde op. Daarna bouwde het zich maand na maand op én in deze fase, deze maand, wordt die potentie, die kracht, maximaal. Dat gaat dus ook over de opgebouwde potentie in jou. Na het hoogtepunt start een nieuwe fase. Die fase gaat niet meer over de opbouw van potentie, maar veel meer over de talloze vormen waarin de potentie terechtkomt.

Conditioneringen

Je zult begrijpen dat het in juni dus gaat over het werkelijk (leren) beleven van dat hoogtepunt, van de volheid die er is. Dat is tegelijk een van de grootste kunsten van het leven en het is vaak veel moeilijker en spannender dan je denkt. Beleven gaat over de vraag of je erbij kunt blijven. Kun je in het hier en nu blijven als je maximaal je levensstroom volgt en het echt heel goed wordt (lees: jij heel goed wordt)? Voor veel mensen is dat zo moeilijk dat we er bijna onbewust voor zorgen dat we minder gelukkig blijven. Met onze conditioneringen (‘Doe nou maar normaal…’) houden we onszelf vaak kleiner dan we zijn om maar niet in de volheid te hoeven stappen.

Doordraven

Nu is er wel een ding dat je moet weten in juni en dat lijkt bijna tegengesteld aan het maximaal beleven van het hoogtepunt. De grondtoon van deze maand gaat zeker over het beleven van het hoogtepunt, maar het gevaar is ook dat je nu door kunt draven. Soms voel je je in deze tijd zo sterk, dat je uit moet kijken dat je jezelf niet gaat overschatten, dat je denkt dat je overal verstand van hebt of dat je jezelf ergens buiten of boven plaatst. Wat je dan eigenlijk doet, is dat je het contact met jezelf en met anderen verliest en het gevolg is meestal dat mensen zich tegen je keren. Je isoleert jezelf en als je niet uitkijkt, val je van grote hoogte.

Genoeg genoten

Zorg er in juni voor dat je – te midden van de volheid – niet overmoedig raakt of arrogant wordt, hoe sterk je je ook voelt. Eigenlijk betekent dat, dat je volop moet genieten, maar dat je ook op tijd moet leren stoppen. Daarmee bedoelen we vooral te zeggen dat je moet proberen om steeds goed vast te stellen wanneer het genoeg is, wanneer je genoeg genoten hebt. Dat punt is voor onze persoonlijkheid, ons ego, een moeilijk punt, maar het punt bestaat wel degelijk. Sta af en toe stil en check hoe het met je gaat. Dat geeft je de kans om op tijd op de rem te staan, want de mogelijkheid dat je doordraaft is groot in de zomer en daar krijg je later zeker spijt van.

Verval

In de maand juni gaat het gek genoeg ook over zaken, die niet meer kloppen. Zowel in de winter (november en december) als in de zomer (juni) is dit thema aan de orde. In de winter gaat dit thema vooral over jezelf, je eigen interne wereld. In deze periode kun je zeggen dat het veel meer over de buitenwereld gaat, je relaties, de bindingen in je werk- en leefomgeving. Het is goed om te weten dat we in ons leven en werk altijd te maken hebben met vormen, structuren en/of relaties waar de energie uit is. In deze tijd storten deze vormen (van binnenuit) in elkaar. Dat is een proces dat niet te voorkomen of om te keren is, omdat het nou eenmaal bij het leven hoort. Het beste is accepteren en verder zoveel mogelijk loslaten. Juni gaat dus ook over afscheid nemen.

Blijf alert

De reden dat dit thema in juni speelt, is omdat in juni het licht maximaal schijnt. Het licht schijnt ook maximaal op de dingen die eigenlijk niet meer kloppen, die niet meer levensvatbaar zijn. Als er zaken spelen die niet meer levensvatbaar zijn, gewoon omdat ze hun tijd hebben gehad, dan wordt dat in juni extra duidelijk. Juni is daarom ook een periode dat er vaak nog allerlei lijken uit de kast komen. Zo net voor je vakantie komt het ene gedoe na het andere. Misschien had je het liever niet gezien, maar het is het volle licht dat schijnt op dat wat niet (meer) in orde is. Het gaat er nu niet over dat je jezelf hiertegen beschermt. Het is belangrijker dat je weet dat het kan gebeuren en dat dit bij de maand juni hoort. Zo blijf je bewust en alert.

Pauze

En dan tot slot. In juni kijk je natuurlijk naar de vakantieperiode. Daar kun je ook vanuit een natuurlijk ritme naar kijken. Laten we hier de ademhaling als voorbeeld voor gebruiken. We gaan nu (juni) als het ware naar het hoogtepunt van de inademing (expansie). Aan het eind van de inademing is er ook een soort van pauze; een pauze voordat je uitademt. Dat is eigenlijk het moment na 21 juni. Deze pauze is een ander soort pauze dan aan het einde van het jaar. Die pauze (stilte) is langer. Het is nu de overgang van de inademing naar de uitademing. Je kunt zeggen dat de potentie nu maximaal is. Je longen zitten vol en na de korte pauze begint de uitademing tot 21 december. Als je daarbij stilstaat, dan voel je misschien het belang van de pauze.

Vakantieperiode

Het ligt natuurlijk voor de hand om rond deze tijd rust te nemen en op vakantie te gaan. De beste periode om op vakantie te gaan is eigenlijk de laatste week van juni, tot ergens de eerste twee á drie weken van juli. Deze weken vertegenwoordigen de pauze tussen de inademing en de uitademing het beste. Dat is in Nederland overigens niet eenvoudig. De collectieve vakantiemaanden zijn namelijk juli en augustus. Eind juni, begin juli, gaat het bedrijfsleven in Nederland op slot, meestal tot en met de laatste weken van augustus. In september start alles dan weer. Dat betekent dus dat we op slot zijn in een periode van onze volle potentie. Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe ga je om met je volle potentie die je maatschappelijk niet goed kwijt kunt?

Goed benutten

Zorg ervoor dat je vakantieperiode goed gepland is. Dat je weet waar je aan toe bent en waar je naar toe gaat. En dat je er echt ‘uit’ bent. Neem dat heel serieus. De vakantie (pauze) is ook een periode waarin je kunt herstellen. Het is in die zin vergelijkbaar met de stilte in de winterperiode. Door rust en ruimte komt er in de winter nieuwe energie en ontstaat de blauwdruk voor het nieuwe jaar. Nu (juni, juli) ontstaat als het ware het grondplan voor de tweede helft van het jaar.

Voller en rijper

Het is belangrijk om de rustperiode goed te gebruiken. Nogmaals, in de afgelopen maanden heeft zich een potentie opgebouwd. Dat gaat soms al over vorm, maar meestal nog over kracht. Deze potentie wordt nu maximaal. Zorg ervoor dat de potentie niet wegstroomt. Je bent vanaf nu bezig om jezelf (voller en rijper) klaar te maken voor het uitdrukken van de potentie in de verschillende vormen. Tot half december.

Extremen

De kern van juni is misschien wel dat alles in het licht komt te staan. Er zit grote kracht in, ook in alle (negatieve) gedachtes en gevoelens die je hebt. Daar kun je helemaal in meegaan en jezelf – als je niet uitkijkt – goed in verliezen. Het gaat er nu niet om dat je dat kleiner maakt dan het is, maar het is goed om er op te letten. Zorg ervoor dat je jezelf niet helemaal verliest en je te veel mee laat sleuren door extremen. Dat heeft namelijk altijd een prijs. Het advies is om volledig te genieten van de volheid die nu maximaal is. Sta daar helemaal voor open, geniet van alles wat heel goed wordt, maar blijf ook een beetje alert. Het voordeel is, dat als dat je lukt, je vaak ook het meest geniet van de zomerperiode.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand. Over leiderschap, sociale structuren, creativiteit, wie op jouw energie leeft en de tweede helft van het jaar. Dat zijn belangrijke thema’s waar je in juni mee bezig kunt. Als je hier meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide reflectie toegestuurd.

Heb het goed in juni.

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in

Nieuw hier?