Het natuurlijk ritme - Maart 2024

Marcel Tjepkema

Publicatie

18.01.2023

Leesduur

5 min

We leven inmiddels in de maand maart. In onze cultuur is 21 maart de officiële start van de lente. Daar kun je natuurlijk ontzettend naar uitkijken. ‘Hè fijn, de lente komt eraan.’ Als je naar de energie van de seizoenen kijkt, dan begint de lente iets eerder dan 21 maart. Energetisch start de lente in de maand februari, zo rond de 4e of de 5e van de maand. Februari is dus eigenlijk de eerste maand die volgt op de winter; de eerste maand dat de vernieuwing zich begint te manifesteren. Maart is de volgende stap in het cyclische jaarproces. Alles begint nu echt z'n eerste vormen te krijgen. Het begint voor het eerst te kloppen en je kunt voor het eerst echt iets over de opkomende vormen zeggen. Dat kon eerder eigenlijk nog niet. Je leert er meer over in deze longread.

Liever luisteren? Onderaan deze longread vind je de podcast.

Overal kleur

Als je zo halverwege maart goed om je heen kijkt, dan zul je merken dat er overal kleur begint te komen. Je ziet de bloemen opkomen, de tulpen, de hyacinten. De eerste blaadjes komen aan de bomen. De parken zijn weer vol(ler) aan het worden. En ook langs de kanten van de sloot komt er in allerlei vormen kleur. In maart begint het weer warmer te worden. Misschien hoor je het jezelf al zeggen, thuis of op kantoor. ‘Het is weer lekker weer aan het worden…’ Je krijgt echt weer zin om meer naar buiten te gaan, om dingen te doen. Je voelt aan alles dat de lente bezig is met opkomen. Het is er nog niet helemaal, maar het begint echt te komen. Het kan je helpen om deze sfeer goed te begrijpen, want dat wat nu buiten te zien en te ervaren is, gebeurt ook bij jou ‘binnen’; bij jouzelf, in je team, in je organisatie, enzovoort.

Wonderlijk proces

Het proces van vormkrijgen gaat door tot ongeveer eind maart. En dan gebeurt er iets, dat eigenlijk een heel wonderlijk proces is. Zo richting eind maart, begin april, kan het zijn dat je een bepaalde spanning voelt. Als je dan bijvoorbeeld naar een boom kijkt, dan lijkt het wel alsof die boom op knappen staat. En dan ineens, binnen een aantal dagen, komt er een volledig groene waas om die boom heen.

Verbazingwekkend

De snelheid waarmee de groene waas komt, is vaak verbazingwekkend. Je voelt het aankomen. Je voelt de vormgeving en dat het zichtbaar aan het worden is. En je voelt dat dat niet iets is waar die boom controle over heeft. Het is het leven dat door de boom heen komt. Zo prachtig is de natuur. Nu is het zo dat ditzelfde wonderlijke proces ook geldt voor de vormgeving van de vernieuwing in jou; nieuwe ideeën, inspiratie, samenwerkingen en ga zo maar door. Het start met die groene waas, die spanning. Daarna barst het als het ware los.

Onvoorstelbaarheid

We staan bij het proces van losbarsten stil, omdat het in maart belangrijk is om te begrijpen hoe onvoorstelbaar sommige processen in het leven zijn. Probeer voor jezelf eens stil te staan bij het verschil tussen de winter en de zomer. In de winter, als de bomen kaal zijn, dan kun je je vaak absoluut niet voorstellen dat aan de bomen ooit blaadjes gezeten hebben. In de zomer is het precies andersom. Dan kun je je bijna niet voorstellen, dat die bomen ooit kaal waren. Loop vandaag of morgen eens naar buiten en kijk goed om je heen. Er is iets aan het veranderen en het is bijzonder dat je daar elk jaar zo versteld van kunt staan. Je maakt het al je hele leven mee. En toch kan het je elk jaar weer verwonderen. Dat is waar het nu om draait.

Dualiteiten

De onvoorstelbaarheid geldt voor de vele dualiteiten in het leven. Het is wellicht wat cru, maar als mens is het moeilijk de dood te omvatten als je je op het leven concentreert. En zo zijn er meer voorbeelden. Het verschil tussen zomer en winter, yin en yang, leven en dood, hemel en aarde is zo groot dat we dit als mens helemaal niet kunnen bevatten. Als je er werkelijk bij stilstaat tenminste.

Evenwicht

Maart is de maand dat er een bepaald evenwicht komt tussen de verschillende polen, tussen de dualiteiten als hierboven. Er komt harmonie tussen dat wat zich opbouwde in de afgelopen maanden en de buitenwereld. Er komt evenwicht tussen hemel en aarde. Iets anders gezegd: er komt een evenwicht tussen jouw innerlijke kracht (lees: jouw inspiratie, dat wat zich opbouwde) en de buitenwereld. Dat evenwicht uit zich in de vorm. De natuur buiten ons werkt daarbij als een prachtige spiegel. In deze tijd hoort de zin: ‘O ja, dit is wat zich in mij wenst te ontvouwen. Dit is de eerste draft, de eerste vorm en de structuur die daarbij hoort.’

Creativiteit

Een belangrijk element in maart gaat over activiteit en creativiteit. In de Chinese filosofie wordt gezegd dat dit de tijd is van de ‘creatieve mens’. Dat is ook de grondtoon van de maand maart. Activiteit en creativiteit betekenen dat je in deze maand je (nieuwe) talenten en persoonlijke capaciteiten ontdekt, exploreert en traint. Je past je talenten en deskundigheid toe en ervaart of bekijkt hoe dat uitwerkt in de buitenwereld. Het doel is dat je het steeds beter probeert doen. Zie jezelf als een sporter. Nieuwe vormen vragen aandacht, focus en oefening.

Onvermoeibaar

Je zou ook kunnen zeggen dat je in deze periode niet anders kunt dan ontdekken, trainen en beter worden. Alsof het vanzelf gaat. Je probeert namelijk goed te worden in de vormgeving. Daarom werk je als vanzelf aan je taak en ben je daar als het ware onvermoeibaar mee bezig. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Je bent er vol van. Misschien herken je het wel, dat je ergens zo vol van bent, dat je ’s nachts wakker wordt met een aanvulling of idee om het beter te maken. ‘O ja, dat kan ook nog. Dat moet ik toevoegen’. Dat hoort typisch bij maart.

Ware meesterschap

Bij de toewijding die we beschrijven, hoort automatisch een bepaalde vorm van bescheidenheid of innerlijke beheersing. Die helpt je om gefocust te blijven. In maart ontwikkel je je (nieuwe) vakmanschap of je bekwaamheid in je vak, die voortkomt uit je verkregen talenten en mogelijkheden. In de Chinese filosofie wordt gezegd dat dit, maart, de tijd is van ‘het ware meesterschap’. Bescheidenheid en innerlijke beheersing hangen nauw samen met het ‘ware meesterschap’. Waar het een is, is het ander ook. Maak daarom in deze tijd van maart geen grote gebaren. Zeg niet: ‘Moet je mij eens kijken’. Bescheidenheid komt van binnenuit. Alsof er geen andere optie is. Het is er.

Herkenbaarheid

Het ontwikkelen van je bekwaamheid in je vak is overigens de manier waarop je herkenbaar bent in de buitenwereld. Je vakbekwaamheid is als het ware gelijk aan de blaadjes aan de bomen. Jouw bezieling is namelijk niet hetgeen dat herkenbaar is in de buitenwereld. Jouw bezieling gaat via vorm naar buiten toe. Die vorm ontstaat en ontwikkelt zich uit. Je ontwikkelt een vak en daar zullen mensen op reageren. Trek het dus niet uit de grond. Als er niemand reageert, dan moet je nog wachten. Tot het op een goed moment op je afkomt. Zo werkt het natuurlijk ritme, hoe lastig dit soms ook is.

Zuivering

Er is nog een ding van belang over het element van evenwicht. Het gaat er dus over dat er in maart een streven is naar evenwicht tussen inspiratie en vorm, tussen hemel en aarde. Dat kun je hierboven lezen. Je kunt het ook meer visueel maken door je voor te stellen dat je tussen hemel en aarde komt te staan, op zoek naar balans. Dat brengt ook een soort van zuivering met zich mee. Niet voor niets wordt de maand maart vergeleken met de vroege ochtend, de tijd om te baden (lees: je schoon te maken).

Balans opmaken

De zuivering en het streven naar evenwicht betekent dat je in maart ook een kleine balans kunt opmaken. In maart is het goed om naar je huidige situatie te kijken, naar dat wat er allemaal op je bord ligt. Wat past nu bij je en wat niet? Neem – waar het kan – afscheid van dat wat niet meer bij je past. Dat verstoort namelijk het evenwicht. En accepteer waar je nog geen afscheid van kunt nemen. Dat hoort vanaf nu bij je. Daarover klaag je niet meer.

De kiemen

Tot slot moet je over maart weten dat je deze nieuwe fase natuurlijk niet los kunt zien van de eerdere maanden. Dat is een belangrijk gegeven dat we vaak vergeten. ‘Alsof het ineens nu ontstaat.’ De kiemen die in januari zijn opgekomen en waar je in februari voorzichtig over hebt gesproken, krijgen nu vorm. Alles is in lijn met die kiemen. Kijk ook op die manier naar het trainen, exploreren en ontdekken. Je krijgt bij vernieuwing namelijk altijd te maken met uitdagingen en ‘gevaren’. Zo werkt het nou eenmaal. Als je zorgt dat je voeling houdt met de kiemen van de nieuwe tijd, dan ben je automatisch voorzichtig genoeg om overeind te blijven.

Geboeid? Mail ons

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze maand. Over vakmanschap, over tactvol leren optreden en over het opmaken van de juiste balans. Daar zijn ook verschillende vragen voor. Als je hier meer over wilt leren, stuur dan een bericht naar info@clubgroeneveld.nl. Je krijgt dan de uitgebreide reflectie toegestuurd.

Heb het goed in maart.

---

Alle artikelen, podcasts en programma’s, die we maken over het vinden en volgen van een natuurlijk ritme zijn geïnspireerd op het werk (o.a. boek, podcasts) van Jaap Voigt. Jaap is onder meer adviseur, leraar, mede-oprichter van het ITIP en ook auteur van vele boeken, waaronder het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Met Jaap hebben we in de afgelopen jaren een fijne, warme en voor ons belangrijke band opgebouwd. Hij hielp ons met de opzet en verdieping van Club Groeneveld en leerde ons om de inhoud centraal te stellen. Zo ontstond onze eigen liefde voor de studie naar het ritme van de seizoenen. Ben je benieuwd naar het boek van Jaap Voigt? Je bestelt het hier.

Meer voeding voor jou

Verder de diepte in

Nieuw hier?