'Het programma heeft me elke maand de lucht gegeven die ik zo nodig had.'

Publicatie

19 januari 2023

Leesduur

5 min

Ervaring van deelneemster Femke Pluijm

Het Natuurlijk Ritme is een programma over leven en werken in het ritme van de seizoenen. Tijdens dit programma leer je hoe je het ritme van groei, oogsten, verwerken en rust kan toepassen. Femke Pluijm van Rewild Branding nam meer dan anderhalf jaar deel aan het programma en deelt haar ervaring.

“Het natuurlijk ritme heeft me iedere maand weer de lucht gegeven die ik zo nodig had”

Waarom deed je mee aan Het Natuurlijk Ritme?

"Aan de start van het programma merkte ik een opgejaagd gevoel op. Als ondernemer heb ik altijd het gevoel dat ik meer moet en meer kan doen. Ook volgde ik vele ontwikkelingsprogramma's die dit beaamden. Ik raakte gefrustreerd wanneer het niet lukte om er meer uit te halen en begon dicht te klappen.

Een nieuwe cursus starten klonk wat tegenstrijdig, maar de beschrijving en de rust die Leermeester Marcel uitstraalt spraken me heel erg aan."

"De hoge energielevels, die van de expansiefase, ken ik heel goed. Voor mij zat de uitdaging van het programma in de contractiefase, het reflecteren en de stilte opzoeken."

Welke inzichten heb je opgedaan?

"Tijdens het programma werd ik me weer bewust van de verbinding met de natuur. Onze energielevels zijn zo afgesteld op dat van het licht, de warmte en de tijd van het jaar. De hoge energielevels, die van de expansiefase, ken ik heel goed. Voor mij zat de uitdaging van de cursus in de contractiefase, het reflecteren en de stilte opzoeken.

Anderhalf jaar later voelt iedere sessie als thuiskomen. Het programma heeft me iedere maand de lucht gegeven die ik zo nodig had. Het is een moment om mezelf te trainen in reflectie en stilte. Daardoor ben ik al een stuk rustiger geworden. Ik voel niet meer de behoefte om het altijd beter en grootser aan te pakken wanneer de tijd er niet naar staat, maar ik ga meer mee op de flow van de natuur. Dit zorgt ervoor dat ik weer inspiratie vindt en opgeladen ben op de momenten waarin ik wel kan pieken en groeien."

"Deze cursus is mijn favoriet van alle programma's gebleken."

Hoe heb je de begeleiding ervaren?

"Marcel leidt de groep fantastisch, is geduldig en zit diep in de materie. De groep waarmee je het programma doorloopt is super open en inspirerend. Deze cursus is mijn favoriet van alle ontwikkelingscursussen gebleken. Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn, maar heb wel alle handvaten die nodig zijn om dat langzaam, volgens mijn eigen tempo, te bereiken. Dank Marcel en Club Groeneveld voor het faciliteren van dit fijne programma."

Mogelijkheden

Meestromen in een natuurlijk ritme?

Als dit je raakt en je wilt weten wat we voor jou kunnen beteken, neem dan contact met ons op. We vinden het heel leuk om te verkennen hoe we je in een natuurlijker ritme kunnen brengen.

Neem contact op
Nieuw hier?