< Terug

Matthijs Schouten

Ecoloog en filosoof

Als natuurfilosoof en ecoloog verkent Matthijs op levendige wijze de relatie tussen mens en natuur.

In tijden van fragmentatie groeit de behoefte aan heelheid. Maar hoe kom je tot een gevoel van heelheid?

Matthijs Schouten

Prof. dr. Matthijs Schouten studeerde biologie, vergelijkende godsdienstwetenschappen, oosterse filosofie en Keltische taal- en letterkunde. Hij is emeritus hoogleraar Plantenecologie en natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit; hoogleraar Natuur- en landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway. Hij is verder werkzaam bij Staatsbosbeheer. Ook is hij boeddhistisch meditatieleraar.

Zijn onderzoek en onderwijs richten zich vooral op de relatie tussen mens en natuur. Daarbij verbindt hij diverse vakgebieden: ecologie, filosofie en cultuurgeschiedenis. Hij schreef daarover in Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief en binnenkort verschijnt Het andere en het eigene; onze relatie met natuur en landschap.

Wil je Matthijs alvast horen spreken? Eerder interviewden we hem voor onze podcast ‘Terug naar de natuur’. Deze is hier te beluisteren.

Matthijs over Club Groeneveld

Club Groeneveld is een unieke organisatie die in de huidige tijd van grote betekenis is. In onze samenwerking ontwikkelen we programma’s rond de ‘binnenkant van duurzaamheid’. Daarin zoeken we niet alleen naar de onderliggende drijfveren voor ons handelen in de wereld, maar bieden we ook wegen naar persoonlijke en professionele transformatie die ons helpen deel te worden van een duurzame toekomst.

Verder lezen

Boekentip

Het boek bevat zeer persoonlijke interviews met mensen uit heel verschillende werelden en achtergronden over wat hen beweegt zich in te zetten voor een duurzame wereld.

Matthijs Schouten

Nieuw hier?