Natuur en leiderschap: Thomas Berry
Thomas Berry omschreef zichzelf het liefst als ‘cosmologist, geologian of als ‘earth scholar’ en is beroemd geworden om zijn idee dat een goed begrip van de geschiedenis en de werking van het evoluerende universum een noodzakelijke inspiratie en gids is voor ons eigen effectief functioneren als individu en als soort.

“What is needed is a new pattern of rapport with the planet. Here we come to the critical transformation needed in the emotional, aesthetic, spiritual, and religious orders of life. Only a change that profound in human consciousness can remedy the deep cultural pathology manifest in such destructive behavior.”

Maar deze essentiële verandering is niet mogelijk voordat we werkelijk kunnen waarderen en voelen hoe de aarde ons voedt. Letterlijk voedt, maar ook voedt met schoonheid, met smaken en geuren, en ook met uitdagingen die wij aan moeten zien te gaan met ons vernuft en handelen.

Verderop schrijft Berry over het belang van dit gevoel van verbondenheid en waardering voor de natuur:

“The poets and artists can help restore this sense of rapport with the natural world. It is this renewed sense of reciprocity with nature, in all of its complexity and remarkable beauty, that can help provide the psychic and spiritual energies necessary for the work ahead.”

Naast de dichters en de artiesten helpen wij ook deze verbondenheid met de natuur aan te gaan, noodzakelijk voor ‘the work ahead’, dat we met z’n allen mogen maar ook moeten doen.