'Wie denken we wel niet dat we zijn!'
| 14:00 uur - 17:00 uur | Online
Vijf middagen over verbinding op weg naar een duurzame toekomst.
VOOR WIE
Dit programma is voor (jonge) veelbelovende mensen die in hun organisatie een leidinggevende of kartrekkende rol hebben. Voor eenieder die wil bijdragen aan een duurzame toekomst, die dingen in beweging brengt en begrijpt dat werkelijke beweging bij jezelf begint. Voor eenieder die met een benieuwde blik en een dosis lef zijn buiten- én binnenwereld wil verkennen, die hierin een bron voor menselijk leiderschap herkent en deze bron verder wil ontdekken.
HET PROGRAMMA
Wie denken we wel niet dat we zijn! is wellicht de meest cruciale vraag om te stellen als we willen bewegen naar een duurzame toekomst. Binnen één generatie is er een schrikbarende hoeveelheid schade aan de aarde toegebracht. Het herstellen van deze schade vergt meer dan slimheid en technologie. Het vergt lef om onszelf in de spiegel aan te kijken en hardop deze vraag te stellen.
Wie denken we wel niet dat we zijn! is een uitdagend programma dat bestaat uit vijf sessies waarin we de relatie met onszelf en de wereld om ons heen grondig gaan herzien. Op zoek naar antwoorden op deze vraag, neemt Natuurfilosoof Matthijs Schouten ons mee naar de oorsprong van het westerse mens- en wereldbeeld. Vanuit het verre verleden leidt Matthijs ons vervolgens naar het heden waar we onderzoeken wie wij moeten worden om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor toekomstige generaties.
In dit programma wordt theorie doorregen met inspirerende verhalen, oefeningen in de natuur en korte meditaties. Tussen de online sessies ontvang je wekelijks een opdracht waarmee je jouw leerproces kunt verdiepen. Het is deze combinatie van werkvormen die het keer op keer tot een unieke reis maakt voor deelnemers.
SESSIE 1: Waar komen we vandaan?
In deze sessie maken de deelnemers kennis met elkaar. Matthijs gaat in op de invloed van cultuur op onze relatie met natuur. Vervolgens neemt hij ons mee terug in de tijd op zoek naar de wortels van ons westerse mens- en wereldbeeld. Hoe heeft deze cultuur zich door de jaren heen gevormd en hoe is de breuk in onze relatie met de wereld om ons heen ontstaan?
SESSIE 2: Wat is onze plek?
De technologische innovatie van de 20e eeuw heeft ons plotsklaps tot wereldburgers gemaakt. Beperkte ons leefgebied zich recent nog tot de regio, vandaag de dag lijkt ons leefgebied grenzeloos. Welke invloed heeft deze uitbreiding op onze identiteit? Hebben we nog een plek, een thuis in een wereld waarin grenzen vervagen?
SESSIE 3: Wat ligt er voor ons?
Een ecologische crisis, een milieucrisis, een klimaatcrisis… In de media presenteren wetenschappers ons keer op keer grafieken met verontrustende cijfers. Waar staan wij in deze crisis? Wat doet de onrust in de buitenwereld met onze binnenwereld?
SESSIE 4: Wegen naar verbinding
In tijden van fragmentatie groeit de behoefte aan heelheid. Maar hoe kom je tot een gevoel van heelheid? Matthijs neemt ons opnieuw mee naar niet-westerse culturen. We laten ons inspireren door eeuwenoude wijsheden en tradities die gaan over verbinding. We gaan aan de slag met oefeningen waarin we zelf een gevoel van heelheid kunnen ervaren.
SESSIE 5: Van visie naar praktijk
Hoe geven we vorm aan verbinding te midden van de alledaagse hectiek?
Dit is wat het programma je biedt:
- Inzicht in het westerse mens- en wereldbeeld
- Je begrijpt welke rol dit mensbeeld speelt bij de totstandkoming van de crisis waar we mee te maken hebben, waaronder een ecologische crisis, een milieucrisis en een klimaatcrisis.
- Je herkent de relatie tussen verbinding en duurzaamheid
- Je ziet de relatie tussen cultuur en onze relatie met natuur
- Kennismaking met verschillende mediatietechnieken
- Kennismaking met verbindende natuuroefeningen
- Waardevol samenzijn met anderen die willen bijdragen een duurzame toekomst.
‘Wie denken we wel dat we zijn!’ biedt je de mogelijkheid om jouw relatie met jezelf en de wereld om je heen te versterken.
DOCENT
Natuurfilosoof Prof. dr. Matthijs Schouten is werkzaam voor Staatsbosbeheer en als buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie aan Universiteit Wageningen. Matthijs studeerde Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Hij heeft geruime tijd doorgebracht in Ierland en is hoogleraar natuur- en landschapsbescherming aan de Universiteit van Cork.
Wil je Matthijs alvast horen spreken? Eerder interviewden we hem voor onze podcast ‘Terug naar de natuur’. Beluister hier het interview.
Interviewer:
Louis Bijl de Vroe
DATA EN TIJDEN
Wie denken we wel dat we zijn! beslaat vijf online sessies. Elke twee, drie weken een sessie van 3 uur. We nemen de woensdag. Dan kun je daar rekening mee houden in je agenda. Elke sessie start om 14.00 uur en eindigt om 17.00u.
Sessie 1: woensdag 14 april
Sessie 2: woensdag 28 april
Sessie 3: woensdag 19 mei
Sessie 4: woensdag 2 juni
Sessie 5: woensdag 16 juni
Mocht deze data je niet goed uitkomen, we starten ook een nieuwe reeks vanaf 13 oktober. Elke sessie wordt theorie doorregen met inspirerende verhalen, oefeningen in de natuur en korte meditaties.
LOCATIE:
Het gaat om een online programma waarbij we gebruikmaken van Zoom. In de eerste sessie maak je kennis met de andere deelnemers. De uitwisseling met andere deelnemers is een rijke bron van inspiratie. Daarom bevat elke sessie een moment waarop je met enkele andere deelnemers bijeenkomst in break-out rooms.
KOSTEN
De kosten voor het programma zijn €479, exclusief BTW. Als particulier betaal je de helft. Mocht het zo zijn dat deze prijzen bezwaarlijk voor je zijn, neem dan contact op met Marcel via marcel@clubgroeneveld.nl. We komen er altijd uit.
WIL JE MEER WETEN?
Leuk, Marcel vertelt je graag meer. Je kunt hem telefonisch bereiken op 06 - 209 797 36. Of stuur hem een mail via marcel@clubgroeneveld.nl.