Podcast 'Terug naar de natuur' met Tomas Kaan

In deze aflevering van 'Terug naar de natuur' spreekt Louis Bijl de Vroe met Tomas Kaan; regisseur van diverse toonaangevende films en documentaires.

“In Sillicon Valley, waar ze het eeuwige leven nastreven, willen ze ook naar Mars. Hoe haal je het in je hoofd te denken dat het ons daar wel lukt, terwijl we ons hier niet eens in leven"

Tomas is regisseur van zowel films als documentaires. In 2015 werd zijn eerste film Kosovo Amsterdam geselecteerd voor de studentencompetitie van het Tribeca Film Festival. Zijn documentaire ‘Jongens zijn we’ werd onder andere genomineerd voor de prestigieuze Prix Jeunesse. Verder regisseerde Tomas verschillende afleveringen van VPRO Tegenlicht, waaronder ‘De Aarde draait door’ over voormalig milieu activist Paul Kingsnorth en ‘In de ban van het bos’ over het zogenoemde wood-wide-web. Op dit moment is Tomas bezig met een Netflix serie over de spelende mens, beschouwd vanuit verschillende culturen.

Tijdens onze wandeling door het winderige Limburgse landschap hebben we het onder meer over het verdriet van verloren plekken en het hervinden van onze plek op deze planeet, over hoe je door anderen kunt inzien dat iedereen hetzelfde is, over de spelende mens en het feit dat het ideale leven misschien wel is dat je altijd blijft spelen, maar vooral hebben we het over verhalen. Over verhalen vertellen en hoe we allemaal in een verhaal leven, over de zoektocht naar het verhaal dat wij als mensen willen vertellen en over het vinden van het verhaal dat in onszelf zit.

Let op: helaas zorgen de aanhoudende wind en wat problemen met de microfoons voor wat ruis en echo in de opname. Desalniettemin hopen we dat Tomas’ verhaal voor iedereen nog goed te horen is.

De afleveringen zijn ook te beluisteren via SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.