Podcast 'Terug naar de natuur' met Matthijs Schouten

In deze aflevering van 'Terug naar de natuur' spreekt Louis Bijl de Vroe met Matthijs Schouten. Matthijs is bioloog, natuurfilosoof, ecoloog en bijzonder hoogleraar aan de universiteiten van Cork in Ierland en aan de Wageningen Universiteit. Verder is hij onder andere verbonden aan Staatsbosbeheer, Natuur College en de Boeddhistische Unie Nederland.

"In het volledig aanwezig zijn is er absolute en onvoorwaardelijke betrokkenheid. En dat is een wonder.”

Sinds zijn vroege jeugd is Matthijs geïntrigeerd en geïnspireerd door de natuur en sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken. Hij publiceerde hier verscheidene werken over, onder meer het boek Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief.

In de herfst van 2019 lopen Matthijs en Louis in een ‘mathematisch uitgekiend Arcadië’ net boven Rotterdam en spreken onder meer over zijn jeugd en hoe hij opgroeide in ‘een wereld van wonderen’, over de noodzaak voor iedereen om een ‘sense of place’ te hebben, over verschillende manieren om de werkelijkheid te duiden en hoe poëzie hier een belangrijke rol in kan vervullen, over het belang van het woordenloze deel van ons zijn en over hoe echt aanwezig zijn in verbondenheid een onherroepelijk gevoel van welzijn geeft.

De afleveringen zijn ook te beluisteren via SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.