Podcast online college en reflectie met Matthijs Schouten - Volledig college deel 1

Met de komst van het coronavirus wordt het per dag duidelijker dat we als mens en als samenleving in een onvoorstelbare turbulentie zitten en dat de gevolgen niet te overzien zijn. Het zijn uiterst onzekere tijden die ons als individuele mens raken en onmachtig en angstig maken.

Tegelijk bevinden we ons in een soort van ‘gedwongen’ gezamenlijke retraite. Dit vraagt ons naar binnen te keren. Niet alleen binnenshuis, maar ook naar onze eigen binnenwereld. De confrontatie met de binnenwereld kan heftig zijn, maar juist ook transformerend werken. Waar sta je nu? Hoe verhoud je je werkelijk tot de huidige situatie en hoe blijf je heel?

Samen met Matthijs Schouten reflecteren we op de huidige situatie en gaan we in op vragen die er leven, want ook de huidige situatie heeft direct te maken met ‘De uitdaging van het Antropoceen’. Matthijs gaat onder andere in op bovenstaande vragen, licht toe welke processen in ‘stille tijden’ opkomen en bespreekt hoe hier mee om te gaan.

Samenvatting 27 maart 2020:
Deze sessie stond in het teken van het begrip karma en helpende en niet helpende drijfveren. We hebben met elkaar gekeken naar hoe zich dit in ons leven afspeelt. Tijdens een meditatie kom je vaak niet helpende drijfveren tegen. Denk daarbij aan verlangen naar iets anders, irritatie, ergernis of aversie, een geest die loom wordt en niet wil, rusteloosheid en/of twijfel. Het helpt om hier bewust van te zijn en andere drijfveren op te zoeken; drijfveren als mededogen (met al wat lijdt), welwillendheid, medevreugde en niet selectief zijn.

Beluister hieronder de opname van het volledige college.