Podcast online college en reflectie met Matthijs Schouten - Volledig college deel 9

Met de komst van het coronavirus wordt het per dag duidelijker dat we als mens en als samenleving in een onvoorstelbare turbulentie zitten en dat de gevolgen niet te overzien zijn. Het zijn uiterst onzekere tijden die ons als individuele mens raken en onmachtig en angstig maken.

Tegelijk bevinden we ons in een soort van ‘gedwongen’ gezamenlijke retraite. Dit vraagt ons naar binnen te keren. Niet alleen binnenshuis, maar ook naar onze eigen binnenwereld. De confrontatie met de binnenwereld kan heftig zijn, maar juist ook transformerend werken. Waar sta je nu? Hoe verhoud je je werkelijk tot de huidige situatie en hoe blijf je heel?

Samen met Matthijs Schouten reflecteren we op de huidige situatie en gaan we in op vragen die er leven, want ook de huidige situatie heeft direct te maken met ‘De uitdaging van het Antropoceen’. Matthijs gaat onder andere in op bovenstaande vragen, licht toe welke processen in ‘stille tijden’ opkomen en bespreekt hoe hier mee om te gaan.

Samenvatting 22 mei 2020:
Afgelopen week hebben we vooral teruggekeken op alles sessies die zijn geweest. Met de komst van het coronavirus werd het in maart duidelijk dat we als mens en als samenleving in een onvoorstelbare turbulentie zijn gekomen en dat de gevolgen niet te overzien zijn. Het zijn uiterst onzekere tijden die ons als individuele mens raken en onmachtig en angstig maken. Tegelijk ontdekten we in maart dat we ons (ook) in een soort van ‘gedwongen’ gezamenlijke retraite bevinden. Een retraite vraagt je naar binnen te keren. Niet alleen binnenshuis, maar ook naar jouw eigen binnenwereld. De confrontatie met de binnenwereld kan heftig zijn, maar ook transformerend werken. Waar sta je? Hoe verhoud je je werkelijk tot de huidige situatie en hoe blijf je heel?

Samen met Matthijs hebben we gereflecteerd op de huidige situatie en zijn we vanuit diverse invalshoeken ingegaan op de vragen die er leven. Wat ontstond als experiment  is uitgegroeid tot een vast bezinnings- en verdiepingsmoment in de agenda. We gaan het dus zeker doorzetten.