Podcast online college en reflectie met Matthijs Schouten - Volledig college deel 4

Met de komst van het coronavirus wordt het per dag duidelijker dat we als mens en als samenleving in een onvoorstelbare turbulentie zitten en dat de gevolgen niet te overzien zijn. Het zijn uiterst onzekere tijden die ons als individuele mens raken en onmachtig en angstig maken.

Tegelijk bevinden we ons in een soort van ‘gedwongen’ gezamenlijke retraite. Dit vraagt ons naar binnen te keren. Niet alleen binnenshuis, maar ook naar onze eigen binnenwereld. De confrontatie met de binnenwereld kan heftig zijn, maar juist ook transformerend werken. Waar sta je nu? Hoe verhoud je je werkelijk tot de huidige situatie en hoe blijf je heel?

Samen met Matthijs Schouten reflecteren we op de huidige situatie en gaan we in op vragen die er leven, want ook de huidige situatie heeft direct te maken met ‘De uitdaging van het Antropoceen’. Matthijs gaat onder andere in op bovenstaande vragen, licht toe welke processen in ‘stille tijden’ opkomen en bespreekt hoe hier mee om te gaan.

Samenvatting 17 april 2020:
Tijdens deze sessie hebben we kort teruggeblikt op de sessie van 10 april. Nog een keer werd duidelijk dat we maar weinig in het hier en nu zijn. Ook nu in crisistijd is het relatief eenvoudig om snel weg te gaan van de ervaring van de crisis zelf. We zijn vooral gefocust op hoe het ooit was en hoe het moet gaan worden. Als je de toekomst echter wilt vormgeven, gebeurt dat elke keer in dit moment. Alleen in dit moment kun je iets doen, iets zeggen of een activiteit uitoefenen die de toekomst co-creëert.

De meditatie stond in het teken van een nieuwe ‘techniek’, namelijk de Mettameditatie. Deze meditatie gaat om het cultiveren van gedachten van welwillendheid en vriendelijkheid voor alle wezens. Het is een van de belangrijkste meditatietechnieken in het boeddhisme. Metta is een woord uit de Pali-taal en betekent 'liefdevolle vriendelijkheid'. Het doel is dus om wezenlijke compassie voor jezelf te hebben en voor anderen; zonder onderscheid. Dit is dus goed voor jezelf, maar ook voor de wereld. De opdracht voor aankomende week is om met de mettameditatie aan de slag te gaan. Wat doet de oefening met je? Waar ervaar je de meditatie in je lichaam? En wat brengt het je?

Aan het einde van het college werden we volledig tot stilte gebracht door een van de deelnemers die een stuk uit het lied “I offer you peace’ van Karl Jenkins zong. Beluister het lied vooral terug aan het eind van de opname (1:02:51).

Beluister hieronder de opname van het volledige college.