Podcast online college en reflectie met Matthijs Schouten - Geleide meditatie deel 5

Met de komst van het coronavirus wordt het per dag duidelijker dat we als mens en als samenleving in een onvoorstelbare turbulentie zitten en dat de gevolgen niet te overzien zijn. Het zijn uiterst onzekere tijden die ons als individuele mens raken en onmachtig en angstig maken.

Tegelijk bevinden we ons in een soort van ‘gedwongen’ gezamenlijke retraite. Dit vraagt ons naar binnen te keren. Niet alleen binnenshuis, maar ook naar onze eigen binnenwereld. De confrontatie met de binnenwereld kan heftig zijn, maar juist ook transformerend werken. Waar sta je nu? Hoe verhoud je je werkelijk tot de huidige situatie en hoe blijf je heel?

Samen met Matthijs Schouten reflecteren we op de huidige situatie en gaan we in op vragen die er leven, want ook de huidige situatie heeft direct te maken met ‘De uitdaging van het Antropoceen’. Matthijs gaat onder andere in op bovenstaande vragen, licht toe welke processen in ‘stille tijden’ opkomen en bespreekt hoe hier mee om te gaan.

Samenvatting 24 april 2020:
Tijdens de sessie van 24 april hebben we het begrip Metta verder uitgediept en in deze uitdieping gekeken naar wie en wat mogelijk maken dat jij hier nu kunt zijn. Als je namelijk werkelijk achter je kijkt, dan zie je niet alleen jouw ouders, maar ook jouw opvoeders, jouw leraren, alle mensen die je geïnspireerd hebben, alle mensen die je geholpen hebben, alle mensen die je een hand gereikt hebben in de jaren van jouw leven. En als dat niet al een groot aantal is, stel je dan ook de mensen voor die er voor zorgen dat je nu kunt zitten, kunt werken, in jouw huis kunt wonen. Al die mensen die de stoelen hebben gemaakt, het huis hebben gebouwd en jouw computer hebben ontwikkeld. Ook zij staan in lijn achter je. En stel je dan ook alle levende wezens voor, anders dan menselijke wezens, die de producten die je gebruikt en consumeert hebben gegeven; wol, melk, kaas. Zij staan er ook, evenals de wouden aan bomen die voor hout zorgen en elke in- en uitademing mogelijk maken. En dan heb je nog de hele reeks jij-en die jou langzaam maar zeker naar dit moment gebracht hebben. Al dit doet beseffen dat je niet onafhankelijk bent van de wereld. Het idee dat je een volledig afgescheiden entiteit in de wereld bent is compleet illusionair. Je wordt gedragen door een oneindige hoeveelheid wezens. Je bent niet in de wereld, je bent van de wereld. En als je dat zo ziet, dan is er onmiddellijk een heel diep gevoel van dankbaarheid.

Beluister hieronder de opname van de geleide meditatie.