Leven en werken in het ritme van de seizoenen | De zomer

Sinds enkele jaren werken we binnen Club Groeneveld samen met schrijver, trainer en mede-oprichter van het opleidingsinstituut ITIP Jaap Voigt. We zijn geïnspireerd geraakt door zijn visie op het leven, de natuur en daarmee de seizoenen.

Door Jaap zijn we rekening gaan houden met het natuurlijke en energetische ritme van de seizoenen. Het blijkt dat wij als mens ook de seizoenen zijn. Ons fysieke lichaam, ons gevoel, ons denken en onze ervaringen doorlopen ook de lente, de zomer, de herfst en de winter. Wij zijn de belichamingen van dat ritme. Het bewust leven en werken in dit ritme helpt je daarom om niet alleen staande te blijven, maar ook om werkelijk creatief te zijn in het midden van een turbulente buitenwereld met een steeds hoger opgevoerd levenstempo en illusie van voortdurende expansie.

We houden rekening met de energetische seizoenen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de zomer start op 5 mei in plaats van 21 juni. Want juist op 21 juni staat de zon op zijn hoogste punt, waarmee deze dag eigenlijk het hoogtepunt van de zomer is. Hierna worden de dagen weer korter. Zo zit er dus een verschil van maar liefst 6 weken tussen de culturele start van de seizoenen en de energetische start.

Een nieuwe indeling kan ons helpen om meer aanwezig te zijn in het natuurlijke, energetische hier en nu en dat kan de gerichtheid van ons handelen in sterke mate vergroten. Wij leven en werken dan meer afgestemd op de seizoenen, handelen op het juiste moment en lopen niet langer achter de feiten aan. 

Neem vooral even de tijd om de opname te beluisteren. Het leven is al zo gehaast...

Muziek door componist Joost Brands (https://www.yourmusicmymusic.com/ymmm.html)